O NAMA

Najsavremenija oprema – ali i manuelni rad

Laboratorija “MASTER lab.” u svom radu koristi najkvalitetnije materijale, ali osim kvalitetnog materijala i kvalitetnog kadra – tu su i najsavremenije mašine za izradu svih vrsta zubnih nadoknada.

_DSC4519
Kako je sve počelo?

“MASTER lab.” je osnovan 2011. godine, a početkom 2021. slave jubilej – čitavu deceniju na tržištu. Počeci su bili skromni, jer se u startu radilo o maloj firmi u kojoj je bilo samo četvoro zaposlenih, dok je sada u “MASTER lab.”-u zaposleno 20 osoba. I kada su bili mala firma, koja je tek tražila svoje mjesto na tržištu koje se razvija munjevitom brzinom, trudili su se da prate trendove u zubnoj tehnici, i da koriste najsavremeniju tehnologiju. Danas je praktično cijeli proces digitalizovan, ali se fina obrada i dalje radi manuelno, jer je ta vrsta rada i u 2021. godini nezamjenjiva u procesu izrade protetskih nadoknada.

Ova laboratorija posjeduje dva različita programa za dizajn (3Shape i ExoCad), koji klijentima pružaju izbor, a zaposlenima mogućnost da budu maksimalno inovativni i kreativni u svom radu.

Poslovna politika “MASTER lab.”-a je konstantno ulaganje u najkvalitetniju opremu i najnovije vrhunske materijale renomiranih svjetskih proizvođača, kao što su Ivoclar, Bredent i Kulzer – što u konačnici znači da će radovi biti znatno kvalitetniji.

Posljednje obnavljanje proizvodnih resursa se desilo tokom 2020 godine, kada je u “MASTER lab.” stigla CNC mašina za cirkon poslednje generacije. Ona se koristi za frezovanje iz sirovog cirkona; nakon što je odrađen proces, dobijeni proizvod ide na sinterizaciju i dobija se cirkon konstrukcija – takozvana bezmetalna konstrukcija.

 

Printer marke Sisma je takođe posljednje generacije, a on je stigao u laboratoriju prošle godine. On radi na LFM principu – što u suštini znači laserska fuzija metala. Tom metodom se izrađuje kompletna metalna konstrukcija, nakon čega se dobijeni uzorak ručno obradi, ali je uglavnom riječ o minimalnim interevencijama.

 Sa ovim mašinama je znatno ubrzan proces izrade koji je do sada uglavnom zavisio od manuelnog rada, poboljšan je kvalitet dok je preciznost – koja se mjeri u mikronima – povećana.

Manuelni rad je i dalje veoma bitan u procesu izrade protetskih nadoknada – mašine su veoma precizne, ali da bi se dostigla adekvatna estetska dimenzija svakog protetskog rada, ljudska umješnost je i dalje nezamjenjiva. Mašine još uvijek ne mogu da dostignu vrhunsku estetiku, iako omogućavaju ogromnu preciznost i brzinu.

Standardi i garancija kvaliteta

Višegodišnje iskustvo i trajna usmjerenost ka novim saznanjima, ali i vjera u provjerene metode koje se koriste u oblasti zubne tehnike, garantuju kvalitet radova ove laboratorije.

            “MASTER lab.” od 2015. godine posjeduje sertifikat ISO 9001:2015, u oblasti proizvodnje dentalnih medicinskih sredstava, i jedna su od samo dvije laboratorije u BiH koje posjeduju sertifikat Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO).  što dovoljno govori o kvalitetu proizvoda, i estetici svih radova koji izlaze iz laboratorije.

            ISO predstavlja daleko najpoznatiji, međunarodno priznati sistem menadžmenta kvalitetom – koji “MASTER lab.”-u omogućava potencijalni izlazak na svjetsko tržište, jer se radi o kvalitetu po najvišim svjetskim parametrima, a posjedovanje ISO sertifikata znači da ova laboratorija nudi garantovano provjeren proizvod.